„Vitezovi i legende“ u bici za Tvrđavu odbranili Smederevo (foto)

SMEDEREVO, 27. maj 2024 – Proteklog vikenda Smederevska tvrđava je još jednom oživela zveketom srednjovekovnih oklopa i mačeva, muzikom trubadura, žagorom oko tezgi sa proizvodima davno zaboravljenih zanata. „Vitezovi i legende“, kako se manifestacija zove, ponovo je u drevno zdanje donela duh starih vremena na zadovoljstvo brojnih posetilaca.

Osim tradicionalnih borbi, koje su ovoga puta dopunjene rekonstrukcijom bitke za Tvrđavu, zahvaljujući između ostalog i lepom vremenu, posetioci, pogotovo oni mlađi, mogli su i sami da se oprobaju u viteškim veštinama, da jašu konje, dakao pravi sokolari na ruci drže moćnu pticu, da gađaju lukom i strelom…

Što se borbi tiče, drugog dana su se nadmetali vitezovi iz pet zemalja, da bi na kraju, ako je to bitno, prvo i treće mesto osvojili srpske posade „Kraguj“ i Crveni gavranovi“, a dugi su bili Bugari „Veličkoi“. U jednom momentu borbe su izmakle kontroli sudija, bilo je to udaraca posle njihovog znaka za zaustavljanje, ali se sve završilo pomirenjem i zagrljajem, onako viteški.

Uostalom, pogledajte kako je sve to izgledalo, možda nešto fali, ali bilo je teško napraviti selekciju međ stotinama fotografija.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!